Sfaturi pentru ameliorarea
durerilor dentiției

Există câteva semne că dinții bebelușilor sunt pe cale să erupă.

Copilul are adesea degetele sau tot pumnul în gură, mestecă tot ce găsește la îndemână și salivează abundent.

Mestecând, bebelușul încearcă inconștient să scadă presiunea pe care o simte prin contrapresiune. Află ce poți face pentru a-l ajuta să scape de dureri și care sunt semnele care îți indică faptul că primii dinți de lapte urmează să își facă apariția!

Simptomele dentiției

Primele simptome pot apărea deja după naștere, atunci când dinții, care sunt încă ascunși, continuă să crească și împing din ce în ce mai mult spre suprafață. Mulți copii simt deja această presiune încă din a doua sau a treia lună de viață, când începe să simtă mâncărime. Chiar și acum, unii bebeluși au adesea degetele sau pumnii întregi în gură. Ei încearcă inconștient să elibereze presiunea prin contrapresiune. Fiecare stimul din cavitatea bucală – fie degete sau jucării, presiune sau durere – stimulează producția de salivă.

Salivația abundentă este un efect secundar tipic al dentiției și poate provoca erupții cutanate. Saliva ce conține germeni poate face urina și scaunul atât de agresive, încât inflamează pielea delicată de pe partea dorsală. De asemenea, în cazul unor bebeluși se poate observa că au bărbia și obrajii roșii și că resimt durere.

Obiceiului de a-și introduce în gură degetele, pumnii sau orice alt obiect care îi va ajuta să nu mai simtă durere sau mâncărime, face ca în cavitatea lor bucală să pătrundă și diverși germeni care, de acolo, ajung în tractul respirator, precum și în cel gastro-intestinal. Aceștia pot provoca diaree la unii copii, sau, dimpotrivă, constipație.

Unii bebeluși sunt roșii în jurul gurii, bărbiei și obrajilor, zone pe care le resimt ca fiind dureroase. Cu toate acestea, obrajii de culoare roșu aprins au și o parte bună: circulația sanguină crescută susține erupția dentară, deoarece alimentează zona cu un aport optim de substanțe nutritive și îndepărtează produsele metabolice cât mai repede posibil.

După cum aminteam mai sus, saliva abundentă, bogată în germeni poate provoca celui mic și scaun moale sau diaree. Dar, există și excepții. De aceea, unii copii pot cădea în extrema cealaltă, cea a constipației.

În plus, funcția sistemului digestiv se modifică în jurul celei de-a șasea luni de viață. Alimentația bebelusului, care pănă atunci conținea doar alimente lichide, este completată cu alimente solide. Această schimbare duce adesea la indigestie. Primii dinți și hrana nouă pot fi schimbrări foarte stresante pentru bebeluș.

Unii copii au și simptome care pot să nu fie asociate inițial cu dentiția: iritabilitate, febră, infecții respiratorii, lipsa poftei de mâncare, somn agitat și eruptii cutanate. Un simptom îl provoacă adesea pe celălalt.

Ce poți face pentru a-i ameliora durerea?

Un mijloc popular prin care poți ajuta dentiția și calma durerile bebelușului este folosirea inelului gingival. În timpul dentiției, bebelușii bagă în gură tot cee ace găsesc la îndemână. Gura și gingiile bebelușului sunt vulnerabile la microbi și infecții în acest timp. Un inel de dentiție contracarează acest lucru. Când alegi un inel gingival este foarte important să te asiguri că nu conține plastifianți, deoarece aceștia pot fi dăunători pentru copil. Cu toate acestea, polietilena (PE) sau polipropilena (PP) sunt inofensive.

Un masaj iubitor de la mama sau tata poate fi de asemenea util pentru bebelușii cu probleme de dentiție. Pentru a face acest lucru, masează ușor obrajii bebelușului din exterior înspre zona unde cresc dințișorii. Ba mai mult, și un masaj în zona vârfurilor degetelor de la picioare îi ajută pe unii copii, deoarece aici se află zonele reflexe ale dentiției.

Obiceiului de a-și introduce în gură degetele, pumnii sau orice alt obiect care îi va ajuta să nu mai simtă durere sau mâncărime, face ca în cavitatea lor bucală să pătrundă și diverși germeni care, de acolo, ajung în tractul respirator, precum și în cel gastro-intestinal. Aceștia pot provoca diaree la unii copii, sau, dimpotrivă, constipație.

Aplicarea unor obiecte cu efect răcoritor pe zona unde cel mic resimte durere sau mâncărime este o binecuvântare pentru el, deoarece poate reduce temporar fluxul sanguin puternic, poate ameliora durerea și, de asemenea, poate inhiba inflamația. Alege o lingură de metal, bucăți mari de morcov reci sau dispozitive de dentiție umplute cu gel răcoritor. Dar nu uita: toate obiectele din plastic pe care bebelușul tău pune mâna nu trebuie să aibă plastifianți. În plus, este important să știi că prea mult frig dăunează gingiilor. De aceea, nu îi da lucruri care au stat în congelator.

Osa Gel

Disponibil în farmacii și magazine online