Îngrijirea dentară ar trebui să înceapă încă de la apariția primului dinte al bebelușului. Este foarte important ca dinții de lapte ai copilului să fie îngrijiți, pentru a nu pune în pericol dinții definitivi ai copilului, aceștia aflându-se deja în interiorul gingiilor.
Prin crearea unor obiceiuri sănătoase încă de la primul dinte, copilul va înțelege treptat care este importanța igienei dentare și îi va fi ușor să o integreze în rutina zilnică.
Atunci când alegi periuța de dinți a copilului tău, trebuie să ai în vedere câteva aspecte:
Dimensiune
Un prim aspect îl reprezintă dimensiunile periuței de dinți. Pentru bebelușii de doar câteva luni, se recomandă folosirea periuțelor de dinți tip degetar, care încap confortabil în cavitatea orală. După apariția dinților, se poate trece la periuțele de dinți mai mari, care permit curățarea completă a dinților. Odată ce copilul a împlinit vârsta de 3 ani, periuța clasică de dinți poate fi înlocuită de una electrică, asigurând astfel o curățare completă a dinților.
Materiale
Trebuie să acordăm atenție și materialelor din care sunt făcute periuțele de dinți. Pentru bebeluși, se recomandă utilizarea periuțelor de dinți moi, din silicon, care nu pun presiune și mai mare pe gingiile lor sensibile. De asemenea, atunci când alegi o periuță de dinți pentru copii mai mari, ai grijă ca perii acesteia să fie moi, să aibă capătul rotunjit și să nu conțină materiale abrazive, pentru a nu dăuna smalțului dinților.
Se recomandă ca pasta de dinți să fie introdusă în rutina de îngrijire orală doar în jurul vârstei de 18 luni.